Hommage Marcel van Jole 05/12/19 - 20/12/19


‘De neiging van de mensen kleine dingen als belangrijk te beschouwen, heeft zeer veel waardevols voortgebracht.’ (M v J)

 

Als gepassioneerd pedagoog, verzamelaar, kunstcriticus, curator, auteur van monografieën en mede-oprichter van het M HKA, heeft professor Marcel van Jole zijn stempel gedrukt op de Belgische kunstwereld. Campo & Campo nodigt een 30tal kunstenaars uit, bij wiens carrière professor van Jole nauw betrokken is geweest, om een hommage te brengen aan deze bijzondere, veelzijdige en invloedrijke persoonlijkheid binnen de kunstwereld.

Na zijn opleiding als wiskundige, kreeg Van Jole al vroeg de smaak voor moderne en hedendaagse kunst te pakken. Dit leidde tot gastprofessorschappen Aesthetics and Art History aan verschillende Amerikaanse universiteiten en internationale ontmoetingen met onder meer Pablo Picasso, Marc Chagall en Ossip Zadkine en in België met René Magritte, Paul Delvaux en de generatie G58. Van Jole was een begenadigd schrijver en essayist. Er verschenen monografieën van zijn hand over onder meer Folon, Pol Mara, George Grard en Christian Silvain.

Als curator was hij de bezieler van Confrontaties 111 Hedendaagse Kunstenaars (België – Luxemburg), een vanaf 1993 over heel de wereld reizende tentoonstelling. Maar zijn grootste prestatie als curator was ongetwijfeld de uitbouw van de luchthaven te Zaventem tot een schitterend en levendig museum van vooral Belgische kunst. De verzameling van de luchthaven werd overigens hier bij Campo & Campo geveild in 2018, onder massale belangstelling van zowel verzamelaars als van de Belgische nationale pers.

In 1985 was Van Jole medestichter van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). Vanaf datzelfde jaar was hij ook actief op het gebied van erfgoed, als lid van de raad van bestuur van Europa Nostra, een vereniging ter bescherming van het Europees Cultuurpatrimonium. Ook op het politieke niveau was hij bijzonder invloedrijk als adviseur schone kunsten bij minister van Cultuur Karel Poma.

 
Catalogus

Kunstenaars in de tentoonstelling:

PIERRE ALECHINSKY – GUY VAN DEN BULCKE – PAUL DELVAUX – FRIEDA VAN DUN – GUY VANDENBRANDEN –  CHRISTIAN SILVAIN – GASTON BOGAERT – JACKY DE MAEYER – ANDRE GOEZU – GEORGE GRARD – PAUL IBOU – MARK DEDRIE – CHANTAL GRARD – JOSE DE GUIMARAES – FRANCINE GRARD-VAN MIEGHEM – MARIETTE TEUGELS – HELENE JACUBOWITZ – POL MARA – URBAIN MULKERS – EDWARD LEIBOVITZ – MICHEL SEUPHOR – WALTER BREMS – PAUL VAN HOEYDONCK – JEF VAN GRIEKEN – KAYE REGELSKI – JEF VAN TUERENHOUT – FRANS MASEREEL – NAT NEUJEAN – VIC GENTILS – LAURENT REYPENS – PANAMARENKO – JAN COX – JEAN MICHEL FOLON- ALBERT DE DEKEN- GEORGES COLLIGNON

 

 

Panamarenko tribute

24/01 - 22/03

Meer info volgt binnenkort