CRACK(ER)S or a performance about meals and mistakes 02/07/24 - 08/06/24


tem 9 augustus kunt u in Campo Compact een bijzondere tentoonstelling bezoeken met op 5,8 en 9 een performance  om 14u

In een vormelijk onderzoek gaan twee performers opzoek naar de plooien, scheuren, lijnen in hun eigen lichaam en naar de schoonheid hiervan. Er wordt gekeken naar de beeldvorming van het vrouwenlichaam in populaire cultuur en de media en het effect hiervan op de ideaalbeelden van vrouwen. Het mondt uit in een multidisciplinaire performance met dans, fotografie, film, tekst en muziek.

Lara is altijd gefascineerd geweest door de beeldvorming rond female hunger in de media en de manier waarop etende vrouwen worden afgebeeld in popular culture. Er zijn tot op de dag van vandaag nog steeds weinig films of series in de mainstream waarin vrouwen op een normale manier omgaan met eten. In de meeste gevallen wanneer vrouwen etend worden afgebeeld, is dit zeer gecontroleerd. Female Hunger slaat naast voeding ook op seksualiteit: wanneer vrouwen eten in films of series wordt dit vaak geseksualiseerd. Of vrouwen die open zijn over hun seksualiteit, worden direct bestempeld als hungry. Ook in de media worden er linken gelegd tussen voeding en seksualiteit, bijvoorbeeld in reclame. Binnen het concept female hunger gaan voeding en seksualiteit hand in hand.

Roelie onderzoekt de beeldvorming rond het vrouwenlichaam in het algemeen en beeldvorming rond de vulva. Zij is nieuwsgierig naar de manier waarop er gekeken wordt naar het vrouwenlichaam en in hoeverre wij ons als vrouw willen/kunnen/moeten aanpassen aan een ‘ideaalbeeld’ dat steeds in verandering is. De nadruk van haar werk ligt op body positivity. De link tussen Female hunger en eetproblematieken wordt onderzocht. Roelies fascinatie met de beeldvorming rond de vulva zette haar ertoe aan om foto’s te verzamelen van cracks: beelden van ‘scheuren’ en lijnen in het dagelijks leven en de natuur die vulva’s suggereren. Ook onderzocht zij de plooien en lijnen in haar eigen lichaam, die op een natuurlijke wijze ontstaan in een lichaam in beweging. Tijdens haar bewegingsonderzoek nam zij close-ups van deze lijnen en plooien. Deze beelden werden referenties naar zowel het taboe rond de vulva als het taboe rond imperfecties in het vrouwelijk lichaam. Het werd een viering van de kleine ‘foutjes’ in zowel objecten als mensen. Roelies onderzoek naar vulva’s zal een belangrijke schakel worden in de link tussen female hunger en vrouwelijke seksualiteit.

De choreografen:

Roelie de Jaeger is performer, beeldend kunstenaar en leerkracht. Ze speelde in verschillende lowbudget films en stond op het podium met KunstZ en “Situations”. Met de studie leerkracht PO en project kunstvakken, geeft ze het liefst workshops waarbij die disciplines gecombineerd worden. Met haar eigen werk geeft ze kritiek op maatschappelijke thema’s met als doel op te komen voor minderheden.

Lara Groeneweg is een danseres, schrijfster en beeldend kunstenares. Ze begon haar traject aan Sint-Lucas Antwerpen. Daarna studeerde ze ‘Indische Talen en Cultuur’ met een minor in politicologie en sociologie. Ze studeerde af met een thesis in de dansantropologie. Lara heeft intensief getraind in meerdere dansdisciplines. Na haar studie raakte Lara betrokken bij verschillende sociaal-culturele projecten, met als algemeen doel het bieden van een veilige ruimte voor mensen om te bewegen, ongeacht hun achtergrond en met een gevoeligheid voor maatschappelijke vraagstukken. Lara was medeoprichter van ‘BAF – Broechem Art Factory’, een artistieke werkruimte in een vluchtelingencentrum die gratis kunstmateriaal en coaching biedt, zodat mensen die in het centrum verblijven een veilige ruimte hebben om zichzelf artistiek uit te drukken. Momenteel werkt ze voor het Rode Kruis als begeleidster in een opvangcentrum voor vluchtelingen en studeert ze danstherapie aan Artevelde Hogeschool.

Voor meer informatie kunt u terecht op onderstaande links:

Code Dans

Facebook

De tentoonstelling  is verlengd tot 9 augustus, de galerij is geopend van 9 tot 16u, gesloten in het weekend en gesloten van 13 tem 28 augustus